Babeczki z cukrowym szkłem

Pati
Ciasta
30.11.2019 13:24
Babeczki z cukrowym szkłem

Ja postawiłam na galaretkę truskawkową, która krwi nie przypomina, ale smakuje wybornie! Babeczki z cukrowym szkłem 12 sztuk Składniki: Ciasto: - 165 g mąki pszennej - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 160 g masła - 120 g cukru - 3 jajka - kilka kropel czerwonego barwnika - kilka łyżek konfitury truskawkowej (najlepiej takiej z kawałkami owoców) Cukrowe szkło: - 1/2 szklanki cukru - 25 ml wody Krem: - 250 ml śmietanki kremówki (ja użyłam 36%) - 250 g serka mascarpone - śmietanfix - 2 łyżki cukru pudru Zbliża się Halloween, więc ulegając modzie na halloweenowe przysmaki przygotowałam dla Was odświeżony przepis na babeczki z cukrowym szkłem. W zamyśle dekoracja miała przypominać krew 😀 ale nie przepadam za wiśniową galaretką, która w tej roli sprawdziła by się duże lepiej. Galaretkę rozpuszczamy w około 400 ml gorącej wody i wstawiamy w zimne miejsce do lekkiego stężenia. Pieczemy w 160°C z termoobiegiem przez około 20-30 minut do tzn. suchego patyczka. Płyn wylewamy na płaską blachę lub płaskiego naczynia wysmarowanego olejem lub wyłożone papierem do pieczenia. W czasie kiedy pieką się nasze babeczki, przygotowujemy cukrowe szkło. Papilotki napełniamy w połowie ciastem, następnie dodajemy łyżeczkę konfitury i wszystko przykrywamy ciastem. Najpierw ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Jak nasze szkło będzie zimne możemy je połamać na mniejsze kawałki. Śmietankę ubijamy na prawie sztywno, pod koniec dodajemy śmietanfix i cukier puder. Dodatkowo: - galaretka truskawkowa lub wiśniowa Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/desery/babeczki-muffinki-i-cupcakes/babeczki-z-cukrowym-szklem