SKŁADNIKI ok. 16 SZTUK 100 g masła 120 g masła orzechowego arachidowego (może być z kawałkami orzechów lub gładkie) 150 g cukru trzcinowego demerara 1 jajko 170 g mąki pszennej 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia mała szczypta soli morskiej 50 g kropelek czekoladowych lub pokrojonej gorzkiej czekolady PRZYGOTOWANIE ? Czy wiesz, że… … pochodzące z Brazylii arachidy mają najwięcej białka ze wszystkich orzechów– 25g białka na 100g. Ciastka orzechowe – to jest to! Pyszne ciastka z masłem z orzechów arachidowych to moja propozycja dla Ciebie. Wykładać na blaszkę z zachowaniem odstępów zwykłą łyżką stołową w ilości 2 łyżki na jedno ciastko. ? Jeśli na dodatek uwielbiasz masło orzechowe arachidowe – masz drugi powód by zajrzeć dalej. Już mnie korci, by zamienić masło orzechowe na Nutellę- eksperymenty kulinarne – to jest to! Pomysł na ich przygotowanie pojawił się z miłości do dobrego jakościowo masła orzechowego. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok.12- 15 minut, aż na obrzeżach ciastka nabiorą jasno-brązowego koloru a środek będzie złoty. ? W oddzielnej misce wymieszać suche składniki: mąkę pszenną z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Dobre jakościowo masło orzechowe zawiera 99% orzechów ziemnych /arachidowych, sól– to wszystko! Czy wiesz, że… … orzechy te dojrzewają ok. 5cm pod ziemią,dlatego nazywane są ziemnymi. UWAGA: Masło, masło orzechowe i jajko powinny mieć temperaturę pokojową. ? Do miski włożyć miękkie masło, masło orzechowe i cukier trzcinowy. Mocno arachidowe ciasteczka z kawałkami gorzkiej czekolady.