Bo to ma być domowy smalec ze skwarkami a nie sama słonina Cebulka i czosnek (2 sztuki i 2 ząbki) jakieś 4 łyżki mleka sól i pieprz do smaku jabłko – opcjonalnie. A jak nie masz czasu albo.. ochoty, to zmiel to wszystko w maszynce tylko pamiętaj, żeby nie przedobrzyć, bo jak z boczku zrobisz krem to z dobrego smalcu NICI. Domowy smalec ze skwarkami – czego nam potrzeba? Słonina – bez tego się nie obejdzie. Zetrzyj je na tarce – grube oczka – a cebulę i czosnek rozdrobnij najbardziej jak się da. Jak skwarki już będą zupełnie mięciutkie, dodaj jablko z cebulą i czosnkiem, niech się trochę wszystko zeszkli. Polecam zrobić choć jeden raz taki swój, doprawiony jak tylko chcecie a ręczę Wam, że nigdy więcej nie kupicie gotowego produktu. Wiecie, jak pachnie domowy smalec ze skwarkami? Nasz domowy smalec ze skwarkami i cebulką jest naprawdę pyszny! Wszystko ma się dusić na małym ogniu tak długo, aż skwareczki zmiękną. A teraz potrzebujesz rondelka – i to takiego co ma naprawdę grube dno.