Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 20 - 30 minut Składniki na pieczonego łososia z salsą z awokado i pomidorów: 500 g świeżego łososia 3 łyżeczki pieprzu cytrynowego dojrzałe awokado 3 mięsiste pomidory mała czerwona cebula mała papryczka chili kilka gałązek świeżej kolendry 3 łyżki oliwy sok z limonki pieprz i sól do smaku 100 - 150 g ryżu jaśminowego Z awokado wyjąć pestkę, a miąższ pokroić w kostkę i skropić sokiem z limonki. Pieczony łosoś z salsą z awokado i pomidorów jest zdrowym, smacznym i szybkim do przygotowania daniem. Pokroić na mniejsze kawałki, położyć na folię aluminiową skórą do dołu i przyprawić z wierzchu pieprzem cytrynowym i solą. Do tej pory trudno mi było dobrać do tej ryby odpowiednie wino, a tym razem czułam, że są parą i na pewno nią pozostaną na dłużej. Do pieczonego łososia świetnie pasuje białe wytrawne wino Home Run Chardonnay z Regionu Lodi w Kalifornii. W czasie, gdy piecze się łosoś, wystarczy pokroić składniki na salsę i posiłek jest już przygotowany. Ryż gotować 10 minut, a po ugotowaniu odstawić na 5 minut pod przykryciem, aby wchłonął do końca wodę. Czas przygotowania to nie więcej niż 30 minut, łącznie z pieczeniem ryby i gotowaniem ryżu. Firma niedawno wprowadziła na rynek polski sporo win z cenionych regionów winiarskich świata Smak jak na wytrawne wino jest bardzo przyjemny bez intensywnego wytrawnego posmaku.