Składniki: 400 g suchej ciecierzycy 3 cebule 5 ząbków czosnku mały pęczek natki pietruszki 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1,5 łyżeczki mielonej kolendry sok z 1 cytryny + skórka z niej otarta 4 czubate łyżki mąki pszennej olej rzepakowy Na drugi dzień rozdrabniamy ją w blenderze (niekoniecznie na gładką masę), razem z cebulą, czosnkiem, sokiem z cytryny, skórką z cytryny i przyprawami. Dodatkowo jestem szczęśliwą posiadaczką przypraw, przywiezionych z morświnowych wakacji z Egiptu. Falafel to kotleciki zrobione z ciecierzycy, natki pietruszki, dużej ilości przypraw, cebuli i czosnku. Przepis zaczerpnięty z bloga Olgasmile, z niewielkimi zmianami.