Przepis
Składniki na 2 – 3 porcje:
1/2 – 2/3 główki sałaty lodowej
100 g sera feta
2 zielone papryczki chilli
ok. 1/2 szkl. pokrojonych suszonych pomidorów
4 łyżki pestek dyni
1 średnia cebula
Sos:
3 – 4 łyżki oleju po suszonych pomidorach albo oliwy z oliwek
1 łyżka płynnego miodu
1,5 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
Suszone pomidory odsączam z zalewy i kroję w wąskie paseczki. Jeśli chcecie zmniejszyć kaloryczność sałatki, możecie użyć suszonych pomidorów mrożonych.
Ser feta kroję w kostkę.
Zielone papryczki chilli kroję na pół. Wyrzucam pestki. Odcinam ogonek. Zieloną część papryczki kroję w wąskie paseczki.
Sałatę lodową płuczę, osuszam i kroję albo rwę rękami liście na drobne kawałki.
Pestki dyni prażę na gorącej, suchej patelni przez chwilę.
Cebulę obieram, kroję w drobną kostkę i polewam wrzątkiem. Odsączam na sitku.
Tak oto przygotowane składniki wkładam do salaterki, mieszam i tuż przed podaniem polewam dobrze wymieszanym sosem.
Smacznego :)