Makaron z tofu i ...

Ewelina
Zupy
09.09.2014 8:29
Makaron z tofu i ...

Przepis

Składniki (2 porcje):

1 duża cebula

1 kostka tofu naturalnego

6-10 małych różyczek brokuła

1/2 czerwonej papryki

1 ząbek czosnku

kawałeczek imbiru

1 szkl. mleka kokosowego Alpro

1 łyżka oliwy do smażenia

3 łyżeczki sosu sojowego

1/2 łyżeczki ostrej papryki

1/2 łyżeczki curry

Do podania:

garść posiekanego szczypioru

pół garści orzechów ziemnych

1/2 limonki

150g makaronu gryczanego soba

Brokuły podgotowujemy we wrzątku al dente

Tofu kroimy w 1,5 cm kostkę, przysmażamy na oliwie z każdej strony na złoto

Tofu ściągamy z patelni i wrzucamy na nią pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę i posiekany czosnek, chwilę później dodajemy pokrojoną w paski paprykę i imbir

Na patelnię dodajemy brokuły i wcześniej podsmażone tofu, całość zalewamy mlekiem kokosowym

Dodajemy pozostałe przyprawy, dusimy do momentu aż mleko wyparuje i powstanie lekko gęsty sos

Podajemy z makaronem soba lub ryżowym, posypujemy orzechami ziemnymi, szczypiorem i skrapiamy odrobiną limonki.