Przepis
Składniki (2 porcje):
1 duża cebula
1 kostka tofu naturalnego
6-10 małych różyczek brokuła
1/2 czerwonej papryki
1 ząbek czosnku
kawałeczek imbiru
1 szkl. mleka kokosowego Alpro
1 łyżka oliwy do smażenia
3 łyżeczki sosu sojowego
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki curry
Do podania:
garść posiekanego szczypioru
pół garści orzechów ziemnych
1/2 limonki
150g makaronu gryczanego soba
Brokuły podgotowujemy we wrzątku al dente
Tofu kroimy w 1,5 cm kostkę, przysmażamy na oliwie z każdej strony na złoto
Tofu ściągamy z patelni i wrzucamy na nią pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę i posiekany czosnek, chwilę później dodajemy pokrojoną w paski paprykę i imbir
Na patelnię dodajemy brokuły i wcześniej podsmażone tofu, całość zalewamy mlekiem kokosowym
Dodajemy pozostałe przyprawy, dusimy do momentu aż mleko wyparuje i powstanie lekko gęsty sos
Podajemy z makaronem soba lub ryżowym, posypujemy orzechami ziemnymi, szczypiorem i skrapiamy odrobiną limonki.