Składniki: ciasto 2 szklanki mąka pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu 1 opakowanie cukru wanilinowego 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki startych goździków 1 szklanka cukru 0,5 szklanki cukru brązowo szczypta soli 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki masła rozpuszczonego 4 jajka 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% albo 24% może być jogurt grecki 2,5 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach lukier 250 g półtłustego twarogu 100 g masła miękkiego 0,5 szklanki cukru pudru orzechy pekan do dekoracji Przygotowanie: ciasto w misce połączyć ze sobą wszystkie suche składniki następnie dodać mokre i wymieszać ciasto. Gotową mieszankę należy przelać do blachy wyłożonej papierem pergaminowym i piec przez 30-40 minut w rozgrzanym piekarniku na 180 C, sprawdzając wykałaczką czy cisto nie przywiera. Ciasto jest delikatne w smaku i bardzo wilgotne, żeby było więcej lukier twarogowy jest na prawdę bombowy. Odstawić do ostygnięcia. lukier w malakserze wymieszać na gładką masę cukier z twarogiem i masłem.