Składniki na resztę tortu: 2 puszki mleczka kokosowego 2 łyżki kakao 2 łyżki karobu 2 łyżki cukru pudru herbata czerwona do nasączenia biszkoptu (może być również inna) 2 puszki mandarynek 2 łyżki cukru pudru 2-3 kiwi borówki maliny łyżka oleju kokosowego tabliczka gorzkiej czekolady posypka (pół łyżeczki kurkumy zalej 1/4 wody, dodaj łyżeczkę miodu, wymieszaj i dodaj 2 łyżki wiórków kokosowych, ponownie dokładnie wymieszaj. Wyłóż obsuszone mandarynki na pierwszy biszkopt, a na mandarynki masę tak aby starczyło na drugi biszkopt oraz na boki tortu. Przedstawiam bezglutenowy, bezmleczny tort czekoladowy 🙂 Składniki na biszkopt: 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie 1/2 szklanki cukru kokosowego (możesz dodać troszkę więcej) 2/3 szklanki mąki kukurydzianej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Oddziel żółtka od białek. Na dole puszki jest część płynna, która nie może się dostać do części stałej, inaczej krem nam sie nie ubije i masa bedzie zbyt rzadka. Wyłóż wiórki na papier i połóż jeszcze na kaloryfer tak aby się dokładnie obsuszyły. Na zdjęciach zapewne zauważycie, że tort składa się z 4 warstw w tym jedna jest jaśniejsza. Następnie przełóż na suchą patelnie, wyłóż papkę i na małym ogniu odparuj wiórki. Ubij białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania zacznij dodawać cukier ciągle miksując, następnie dodaj żółtka i ubijaj do uzyskania kremowej masy. Dodaj 2 łyżki cukru pudru, kakao, karob i miksuj przez chwilę. Mleczko kokosowe musi być schłodzone, najlepiej włóż je do lodówki na dzień przed wykonaniem tortu. Rozpuść czekoladę z olejem kokosowym i ostudzoną wylewaj powoli na tort. Nie czekaj zbyt długo, aby wiórki nie zaczęły nabierać brązowego koloru.