Na każdy słoiczek 2-3 listki selera 3 pełne łyżki soli Zalewa: 1,5 szklanki octu 0,5 szklanki oleju 2,5 szklanki cukru ( zalewę zagotować) Przygotowanie: Ogórki umyć, mniejsze pokroić na połowy a większe na ćwiartki. Po tym czasie przełożyć ogórki do słoiczków na przemian z pokrojoną papryką, zalać zalewą, w której były ogórki. Przełożyć do miski i zasolić, wsypać opakowanie czerwonej słodkiej papryki w płatkach, pieprz cayenne, czosnek pokroić na plasterki dodać do ogórków. Bardzo lubimy ogórki zwłaszcza kiszone a w ostatnim czasie zakochaliśmy się w kanapkowych z kurkumą. Słodko-kwaśno-ostre do których użyłam papryki czerwonej słodkiej w płatkach Cykoria dla podkreślenia smaku i pieprz cayenne Cykoria dla wydobycia ostrości.