Jeśli nie chce Wam się tak długo czekać zerknijcie na przepis na śledzie z kiszonymi cytrynami, w tamtym przepisie cytryny kiszone w tempie ekspresowym, które fajnie komponują się ze śledziem 🙂 PRZYGOTOWANIE: 3h + 4 tygodnie kiszenia Składniki: – 10-12 cytryn w całości – sok z 6 cytryn – 200 g soli morskiej gruboziarnistej – 2-3 liście laurowe – kilka ziaren czarnego pieprzu – laska cynamonu – przegotowana woda do uzupełnienia słoika PRZYGOTOWANIE: Cytryny bardzo dokładnie oczyśćcie z wykorzystaniem szczoteczki i pozostawcie w pojemniku lub zlewie napełnionym wodą, aby je namoczyć. Wiem, że wiele osób nie spotkało się jeszcze z nimi, pisaliście mi o tym w licznych komentarzach na Instagramie kiedy dodałam zdjęcie moich cytryn. Po wyczyszczeniu cytryny natnijcie z jednej strony na krzyż, tak aby nie przekroić całych, a nakroić je do mniej więcej 70% wysokości. Cytryny zalejcie sokiem wyciśniętym z 6 cytryn a następnie zalejcie lekko ciepłą wodą z solą. Jedyną ich wadą jest fakt, że muszą kisić się min 4 tygodnie, a zatem jeszcze 2 tygodnie przede mną cierpliwości 😉 Jeśli uda Wam się kupić cytryny niewoskowane możecie czyszczenie bardzo skrócić, niestety takie są ciężko dostępne w Polsce. Już nie mogę doczekać się pysznego tagine (tażin) czy gulaszu z tym dodatkiem.