Babka cytrynowa

Julianna
Wielkanoc
16.03.2017 13:05
Babka cytrynowa

Babka cytrynowa Składniki: 200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 150 g masła 150 g drobnego cukru 4 jajka 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z cytryny sok z cytryny lukier: 4 łyżki cukru pudru sok z połowy cytryny Polecam również przepisy na inne babki wielkanocne:200 g mąki pszennej50 g mąki ziemniaczanej150 g masła150 g drobnego cukru4 jajka2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaskórka otarta z cytrynysok z cytrynylukier:4 łyżki cukru pudrusok z połowy cytryny Przygotować lukier: sok z cytryny rozetrzeć z cukrem pudrem, lukrem polać ciepłą babkę. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką formy z kominem (o średnicy 24cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45-50 minut w temp. 170stC do suchego patyczka. Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, studzić kilka minut w formie, następnie wyjąć i położyć na kratce. Masło utrzeć z cukrem na puch, ciągle ucierając dodawać kolejno po jednym żółtku. Dodać przesiane mąki z proszkiem, zmiksować na gładkie ciasto. Wlać sok z cytryny i skórkę, zmiksować. Jednak postanowiłam odłożyć wiosenne przedświąteczne porządki na nieco później, gdy będzie już naprawdę ciepło.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://obiadgotowy.blogspot.com/2017/03/babka-cytrynowa.html