niecała szklanka oleju rzepakowego 1,5 – 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki soku z cytryny skórka otarta z jednej cytryny Na krem 0,5l śmietanki kremówki 250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru Do dekoracji mrożone truskawki (mogą być inne owoce) Bardziej zielono i słodko być nie może! Potrzebujemy: Na ciasto 400g szpinaku mrożonego 3 duże jajka 3/4 szklanki cukru Ja piekłam ciasto w tortownicy o średnicy cm, z wyłożonym dnem papierem do pieczenia. Szpinakowy biszkopt przekrawamy na pół i odkrawamy z wierzchu górkę. Ubijamy na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę. Masę zaczynamy od tego, że wszystkie składniki muszą być schłodzone. Trzeba kontrolować masę żeby nie zrobić z niej masła. Do miski miksera wybijamy całe jajka i dodajemy cukier. Ilość mąki zależna jest od konsystencji szpinaku. Lepiej zacząć od mniejszej ilości i kontrolować gęstość ciasta. Na koniec wrzucamy szpinak i cytrynowe dodatki.