Polecane przepisy z owocami morza: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – ośmiornica przepis – małże w białym winie – spaghetti z krewetkami – kalmary ze szpinakiem – krewetki w sosie pomidorowym z wódką – zupa rybna z owocami morza – ZUPA BOUILLABAISSE – krewetki w białym winie – kalmary w czosnku – sałatka z pieczonym kalafiorem pikantne krewetki na puree z kalafiora Przygotowanie: 30 minut Ilość porcji: 2 Składniki krewetki: – 400-500 g krewetek – pół łyżeczki papryki chilli (ostrej) – pół łyżeczki czarnego pieprzu – szczypta soli Składniki puree: – pół kalafiora – 2 płaskie łyżki śmietany – 100 g sera cheddar – sól, pieprz Składniki szpinak: – 125 g boczku surowego wędzonego – 200-250 g surowych liści szpinaku Przygotowanie: Krewetki powinny zostać oczyszczone z pancerzyków, umyte i osuszone. Proces smażenia z obu stron potrwa około 10 minut (dla krewetek średniej wielkości), w tym czasie na około 2 minuty przykryj krewetki pokrywką, szybciej dojdą wtedy w środku. Pikantne krewetki, ciekawe i aromatyczne puree z kalafiora i w końcu genialny dodatek w postaci szpinaku z boczkiem. Zgnieć kalafiora z dodatkami na puree, a na koniec dopraw do smaku odrobiną soli jeśli uznasz że to konieczne (ser jest dość słony). Na talerze rozłóż puree, na kalafiorze połóż krewetki i dodaj szpinak z boczkiem. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj krewetki i smaż je z każdej strony aż zrobią się pięknie różowe. W tym samym czasie co szpinak, na drugiej patelni przygotuj krewetki.