Tarta z czarną porzeczką i bezą

Beata

Ciasta

16.03.2017 16:37

Tarta z czarną porzeczką i bezą

SKŁADNIKI Na kruchy spód: - 225 g mąki pszennej tortowej - 30 g cukru pudru - szczypta soli - 125 g zimnego masła - 4 żółtka - 1 jajko - 120 ml nektaru z czarnej porzeczki Hortex - 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem - 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej - 2 łyżki cukru pudru - 450 g mrożonej czarnej porzeczki Hortex - 4 białka - szczypta soli - 150 g cukru - 1/2 łyżeczki octu winnego białego - 1/2 łyżeczki mąki ziemiaczanej WYKONANIE Kruchy spód: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Kruche ciasto rozwałkować, wyłożyć w formie o średnicy 26 cm podwijając boki do góry, ponakłówać spód ciasta widelcem i włożyć do piekarnika na 15 minut. Do miski wbić jajko, rozbełtać je, dodać nektar z czarnej porzeczki, budynie waniliowe, cukier puder, mąkę ziemniaczaną i wszystko dobrze wymieszać, tak aby nie było grudek. Na koniec dodać czarną porzeczkę (nie odmrażać jej wcześniej), wymieszać i równomiernie wyłożyć na podpieczonym kruchym spodzie. Szybko zagnieść jednolite ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie wsypać mąkę ziemniaczaną, ponownie wymieszać i wyłożyć równomiernie na tarcie tworząc dowolne wzory. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, ale go nie otwierać przez kolejne 10 minut.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://ejszet.blogspot.com/2017/03/tarta-z-czarna-porzeczka-i-beza.html