Składniki ciasto 250 g przecieru pomidorowego (nie koncentratu!) 3 jajka 150 g cukru 300 g mąki 200 ml oleju rzepakowego 30 g kakao 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka wódki 1/2 łyżeczki szafranu krem 200 ml śmietany 30 % 1 czekolada 50 % kakao dodatkowo wiśnie z soku cukier puder 1. (Jeżeli nie mamy na tyle czasu możemy podczas ubijania samej śmietany dodać kakao i cukier puder lub czekoladę w proszku.) 2. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, gęstą masę. W oryginalnym przepisie znajdują się świeże pomidory ale o tej porze roku są dla mnie mało pomidorowe. Do przygotowania tego przepisu zainspirowało mnie czekoladowe ciasto z pomidorami według Classy Flavors. Do przygotowania ciasta użyłam pomidorów z puszki, które wcześniej zwyczajnie zblendowałam. 3. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm lub mniejszej, będzie wtedy wyższe. Moją wersję wzbogaciłam szafranem i przełożyłam czekoladową śmietaną z dodatkiem wiśni. Na koniec dodajemy szafran namoczony wcześniej w alkoholu.