Fanów wersji tradycyjnej odsyłam natomiast do starszego przepisu tutaj. 750g mięsa mielonego (u mnie z szynki) 2 marchewki Biała cześć pora 100g makaronu ryżowego nitki 12 płatów papieru ryżowego 2-3 łyżki sosu sojowego 1 jajko 50g grzybków mun 2 ząbki czosnku Pieprz cayenne do smaku lub ostra papryka w proszku - Makaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu Pokroić na paski kilku cm. - Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora pokroić na paseczki, a czosnek posiekać. Sól Pieprz 1 łyżka oleju Przygotowanie: - Grzybki przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Ten przepis to dowód na to, że sajgonki nie muszą ociekać tłuszczem, aby być smaczne. Po małym zmotywowaniu wreszcie się do nich zebrałam i prezentuję Wam sposób na zdrowszą wersję sajgonek. - Tak przygotowane sajgonki ułożyć na blasze do pieczenia, za pomocą pędzla posmarować olejem. Układać na środku sporą ilość mięsa (taki podłużny pulpet).