Oliwa z oliwek (ok. ¼-1/2 szklanki) – ilość zależy od konsystencji jaką chcecie uzyskać i jak mocno macie wysuszone pomidory Przygotowanie: - Do rozdrabniacza (odpowiednia końcówka blendera) wrzucić wszystkie składniki, ząbki czosnku pokroić na mniejsze kawałki, a oliwę dolewać stopniowo w trakcie miksowania do uzyskania pożądanej konsystencji, tak aby pesto nie było za suche, tylko gładkie. *jeżeli używacie pomidorów z zalewy kontrolujcie ilość oliwy z oliwek, gdyż pomidory są już nią nasączone **w wersji wegańskiej i bez laktozy należy użyć płatków drożdżowych nieaktywnych, z kolei w wersji bez glutenu koniecznie parmezan (płatki drożdżowe zawierają gluten) 80g suszonych pomidorów (mogą być także z zalewy)* 2 ząbki czosnku 10 dużych listków bazylii 2 łyżki startego parmezanu (ewentualnie innego twardego sera) lub płatków drożdżowych nieaktywnych** 1-2 łyżki orzeszków piniowych (można zastąpić płatkami migdałów lub ziarnami słonecznika) Ilość podanych poniżej składników można dowolnie modyfikować pod swój gust smakowy, jeżeli wolicie bardziej bazyliowe - dajcie jej więcej, to samo z serem czy orzeszkami. Pesto można także zamrozić, wystarczy je tylko podzielić na porcje, ewentualnie przełóżcie je do słoiczka, który zalejcie oliwą, wtedy dłużej wytrzyma.