Przepis
Składniki:
suche:
1 szklanka mąki (z czubkiem)
1/2 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/3 szklanki cukru
1/3 płaskiej łyżeczki soli
mokre:
1/3 szklanki syropu z buraka
2 małe jajka
2/3 szklanki maślanki
1/2 szklanki mocnej kawy
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 łyżki rumu
na ganache:
100g masła
150g śmietanki
100g gorzkiej czekolady
100g mlecznej czekolady
Wykonanie:
Suche składniki wymieszać w misie miksera. Mokre wymieszać w osobnej misce, a następnie dodać je do suchych. Miksować na średnich obrotach minutę, aż ciasto stanie się gładkie, lśniące i napowietrzone. Po wyłączeniu miksera na powierzchni ciasta powinny się pojawić pęcherzyki powietrza.
Ciasto przelać do formy o średnicy 20cm (dno wyłożone papierem do pieczenia). Piec około 50 minut w temperaturze 180oC. Przed wyłączeniem piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dobrze upieczone. Na patyczku mogą zostawać lekko wilgotne okruszki, natomiast nie może być surowego ciasta.
Odstawić do wystudzenia. Jeśli ciasto ma dużą górkę, ściąć ją lekko, a następnie przekroić ciasto na pół. Masło, śmietankę i połamaną czekoladę umieścić w rondelku, podgrzewać aż wszystkie składniki się rozpuszczą, a polewa stanie się lśniąca. Wyłączyć, a kiedy przestygnie, wstawić na chwilę do lodówki aż polewa zacznie gęstnieć na tyle że będzie nadawała się do smarowania. Przełożyć ciasto połową polewy, drugą połową obłożyć ciasto z wierzchu.