Przepis
Upiec dwa cienkie biszkopty, każdy piec oddzielnie:
Składniki na 1 biszkopt:
3 jaja
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielić białka od żółtek, ubić na sztywno pianę z białek. Dodać cukier, miksować, dodać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na dużą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170C, przez ok 35-40 minut.
Masa truskawkowa:
1 kg świeżych lub mrożonych truskawek
3 galaretki truskawkowe
Truskawki przekroić i włożyć do garnka, dodać 1/3 szklanki wody i chwilę poddusić pod przykryciem. Dodać suche galaretki, wymieszać i jeszcze chwilę razem gotować bez przykrycia. Odstawić do przestudzenia.
Masa z bitej śmietany:
1/2 litra śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny, można ją kupić w sklepie www.Skworcu.com.pl
cukier puder do smaku
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubić, dodać cukier puder i letnią żelatynę.
Wierzch ciasta:
1/2 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe przygotować wg. przepisu
Przełożenie ciasta:
Biszkopt, masa truskawkowa, biszkopt, masa z bitej śmietany, truskawki, zalać tężejącą galaretką.
Źródło ,,ciasta siostry Anastazji,,