TRUSKAWKOWE POLE

Krzysztof
Ciasta
12.09.2014 6:35
TRUSKAWKOWE POLE

Przepis

Upiec dwa cienkie biszkopty, każdy piec oddzielnie:

Składniki na 1 biszkopt:

3 jaja

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Oddzielić białka od żółtek, ubić na sztywno pianę z białek. Dodać cukier, miksować, dodać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na dużą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170C, przez ok 35-40 minut.

Masa truskawkowa:

1 kg świeżych lub mrożonych truskawek

3 galaretki truskawkowe

Truskawki przekroić i włożyć do garnka, dodać 1/3 szklanki wody i chwilę poddusić pod przykryciem. Dodać suche galaretki, wymieszać i jeszcze chwilę razem gotować bez przykrycia. Odstawić do przestudzenia.

Masa z bitej śmietany:

1/2 litra śmietany kremówki

3 łyżeczki żelatyny, można ją kupić w sklepie www.Skworcu.com.pl

cukier puder do smaku

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubić, dodać cukier puder i letnią żelatynę.

Wierzch ciasta:

1/2 kg truskawek

2 galaretki truskawkowe przygotować wg. przepisu

Przełożenie ciasta:

Biszkopt, masa truskawkowa, biszkopt, masa z bitej śmietany, truskawki, zalać tężejącą galaretką.

Źródło ,,ciasta siostry Anastazji,,