Wielkanocna zupa - krem chrzanowy

Ewelina
Wielkanoc
01.04.2015 9:13
Wielkanocna zupa -  krem chrzanowy

Składniki

2 duże cebule

2 dorodne pory

1 łyżka masła

5 średnich ziemniaków

słoik ulubionego chrzanu (u nas Wiesława Dymeckiego)

1,5l bulionu drobiowo-wołowego

przyprawy do smaku

jajka

kiełki

grzanki

Przepis

W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy drobno pokrojoną cebulę oraz pora, dodajemy szczyptę soli, smażymy, aż się zeszklą. W międzyczasie, drobno kroimy ziemniaki, dodajemy do zeszklnej cebuli z porem, zalewamy bulionem, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu, aż ziemniaki zmiękną. Dodajemy słoik chrzanu, gotujemy całośc 3-4 minuty, następnie miksujemy zupę na gładki krem. W razie potrzeby, doprawiamy ulubionymi przyprawami. Zupę chrzanową serwujemy z grzankami, kiełkami oraz ugotowanym jajkiem.