Składniki
2 duże cebule
2 dorodne pory
1 łyżka masła
5 średnich ziemniaków
słoik ulubionego chrzanu (u nas Wiesława Dymeckiego)
1,5l bulionu drobiowo-wołowego
przyprawy do smaku
jajka
kiełki
grzanki
Przepis
W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy drobno pokrojoną cebulę oraz pora, dodajemy szczyptę soli, smażymy, aż się zeszklą. W międzyczasie, drobno kroimy ziemniaki, dodajemy do zeszklnej cebuli z porem, zalewamy bulionem, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu, aż ziemniaki zmiękną. Dodajemy słoik chrzanu, gotujemy całośc 3-4 minuty, następnie miksujemy zupę na gładki krem. W razie potrzeby, doprawiamy ulubionymi przyprawami. Zupę chrzanową serwujemy z grzankami, kiełkami oraz ugotowanym jajkiem.