Przepis
składniki :
30 dag mięsa wieprzowego bez kości, ale drobiowe tez pewnie będzie dobre
2 marchewki i pietruszki
2 cebule, albo 1 duża
2-3 łyżki startego chrzanu, może być więcej jak ktos lubi ostre smaki
około 2 łyżki mąki
2-3 łyżki smalcu
śmietana
sok z cytryny
liść laurowy,
4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso umyć, pokroić w dość drobną kostkę i przesmażyć na smalcu na rumiano
Do 5 szklanek wrzącej wody, liścia laurowego , ziaren pieprzu i ziela angielskiego przełożyć mięso i gotować do miękkości
Warzywa obrać i pokroić w kostkę i przełożyć do gotującego mięsa
Gdy mięso i warzywa będą miękkie wyjąć je na talerz ( ja przelałam wszystko przez sito i oddzieliłam mięso od warzyw), warzywa zmiksować w niewielkiej ilości przestudzonego wywaru
Do garnka w którym mamy wywar dołożyć zmiksowane warzywa ( mniejszym kłopotem będzie zmiksować wszystko, ale w przepisie jest mowa tylko o warzywach) i odłożone mięso
Na łyżce smalcu przesmażyć mąkę- zrobić zasmażkę i dodać ją do zupy -zamieszać energicznie i zagotować, ale uważać, by nie zrobiła się "klucha"
Doprawić sokiem z cytryny ( ostrożnie, jeśli używaliśmy tartego chrzanu w occie), solą i pieprzem
Już na talerzu można dodać łyżkę śmietany.
Pomysł z "Zupy- pomidorowa, ogórkowa i wiele innych"
Muszę przyznać, że zupa choć jest dość oszczędna w składniki, to po jej przyrządzeniu pozostanie kilka naczyń do mycia, ale warto ją ugotować. Jest bardzo smaczna, syta i oryginalna w smaku. No chyba, że ktoś nie lubi chrzanu :(
Ten przepis wykorzystam jeszcze nie raz, szczególnie gdy będę miała więcej osób do wykarmienia, bo tak naprawdę zupa robi się prawie sama i jest tania :) Smacznego!
Moim zdaniem może być alternatywą dla rosołu świątecznego.