Zupa chrzanowa

Ewelina
Zupy
20.01.2015 11:34
Zupa chrzanowa

Przepis

składniki :

30 dag mięsa wieprzowego bez kości, ale drobiowe tez pewnie będzie dobre

2 marchewki i pietruszki

2 cebule, albo 1 duża

2-3 łyżki startego chrzanu, może być więcej jak ktos lubi ostre smaki

około 2 łyżki mąki

2-3 łyżki smalcu

śmietana

sok z cytryny

liść laurowy,

4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego

sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso umyć, pokroić w dość drobną kostkę i przesmażyć na smalcu na rumiano

Do 5 szklanek wrzącej wody, liścia laurowego , ziaren pieprzu i ziela angielskiego przełożyć mięso i gotować do miękkości

Warzywa obrać i pokroić w kostkę i przełożyć do gotującego mięsa

Gdy mięso i warzywa będą miękkie wyjąć je na talerz ( ja przelałam wszystko przez sito i oddzieliłam mięso od warzyw), warzywa zmiksować w niewielkiej ilości przestudzonego wywaru

Do garnka w którym mamy wywar dołożyć zmiksowane warzywa ( mniejszym kłopotem będzie zmiksować wszystko, ale w przepisie jest mowa tylko o warzywach) i odłożone mięso

Na łyżce smalcu przesmażyć mąkę- zrobić zasmażkę i dodać ją do zupy -zamieszać energicznie i zagotować, ale uważać, by nie zrobiła się "klucha"

Doprawić sokiem z cytryny ( ostrożnie, jeśli używaliśmy tartego chrzanu w occie), solą i pieprzem

Już na talerzu można dodać łyżkę śmietany.

Pomysł z "Zupy- pomidorowa, ogórkowa i wiele innych"

Muszę przyznać, że zupa choć jest dość oszczędna w składniki, to po jej przyrządzeniu pozostanie kilka naczyń do mycia, ale warto ją ugotować. Jest bardzo smaczna, syta i oryginalna w smaku. No chyba, że ktoś nie lubi chrzanu :(

Ten przepis wykorzystam jeszcze nie raz, szczególnie gdy będę miała więcej osób do wykarmienia, bo tak naprawdę zupa robi się prawie sama i jest tania :) Smacznego!

Moim zdaniem może być alternatywą dla rosołu świątecznego.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną