Ciasto: - 5 jajek - 3/4 szklanki oleju rzepakowego - 1 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki wody - 3 łyżki kakao - 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej - 2 krople aromatu rumowego Krem z mleka w proszku: - 1/2 szklanki mleka - 1 szklanka cukru pudru - 1 łyżka cukru waniliowego - 1 łyżeczka soku z cytryny - 2 niepełne szklanki mleka w proszku 24 - 26% tłuszczu (niebieskie) - 250 g masła Polewa: - 100 g czekolady deserowej z co najmniej 50% kakao - 5 - 6 łyżek śmietany 30% lub masła - 1 łyżeczka miodu naturalnego - Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem, nie przerywając ucierania pod koniec dodawać stopniowo wystudzone mleko z cukrem waniliowym i sok z cytryny. Nie przerywając ubijania pod koniec dodać stopniowo po łyżce 1/2 szklanki cukru i miksować do czasu rozpuszczenia się cukru i uzyskania sztywnej i lśniącej konsystencji. Ciasto wyjąć z lodówki najlepiej z pół godziny przed podaniem, wtedy krem nie jest zbyt twardy, a smak staje się bardziej wyrazisty. Do przygotowania kremu, należy użyć pełnego mleka w proszku z 24 - 26% tłuszczu, nie może być granulowane. Polewa: - Wszystkie składniki rozpuścić w misce na garnku z gotującą się wodą, mieszać do czasu uzyskania jednolitej i lśniącej konsystencji. Ciasto mleczna kanapka to lekki, niezbyt słodki biszkopt czekoladowy przełożony kremem z dodatkiem mleka w proszku. Myślałam, że to ciasto ze względu na dodane mleko w proszku jest bardzo słodkie, ale okazało się jednak zupełnie inaczej. - W garnku zagotować olej, wodę, szklankę cukru i kakao, gotować do momentu rozpuszczenia się cukru, wystudzić. - Nie przerywając ucierania dodać partiami mleko w proszku i miksować, aż uzyskamy jednolitą strukturę kremu.