Owsianka wg kuchni 5 przemian

Śniadania
12.03.2017 10:35
Owsianka wg kuchni 5 przemian

Z: Wsyp garść pokrojonych daktyli, dodaj 1 lub 2 pokrojone gruszki ze skórką, trochę migdałów ze skórką - pokrojonych lub w płatkach, 2 łyżki wiórków kokosowych, szczyptę cynamonu, łyżeczkę sklarowanego masła (jeśli wolisz użyć świeżego, dodaj je po ugotowaniu). Produkty podzielone są na pięć kategorii: ogień - gorzki ziemia - słodki metal - ostry woda - słony drzewo - kwaśny i każdy z nich musi znaleźć się w przygotowywanym daniu. O - ogień, Z - ziemia, M - metal, W - woda, D - drewno Podpraż na suchej patelni szklankę płatków owsianych (może też być mieszanka płatków owsianych i jęczmiennych). Nie przechodzę co prawda na taką dietę, ale serdecznie polecam owsiankę przygotowywaną zgodnie z jej regułami, szczególnie teraz, w aktualnie panującą zimową pogodę. Najważniejsze w całej tej filozofii jest, by kolejne składniki dodawać w odpowiedniej kolejności - każdy żywioł wspiera poprzedni. Na wiele składników mamy w tej diecie zezwolenie, wykluczyć należy przede wszystkim cukier, wędzone mięso, mleko (słodkie) oraz zwierzęce tłuszcze. Dodaj podprażone płatki (jeśli wolisz nie prażyć płatków, dodaj je w przemianie Metalu). W dużym skrócie - jest to dieta pochodząca ze Wschodu, mianowicie z Chin. Po dodaniu składnika danej przemiany zamieszaj potrawę i odczekaj z dodaniem następnego produktu około 2 minuty.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://slodkieinspiracje.blogspot.com/2017/01/owsianka-wg-kuchni-pieciu-przemian.html