Pyszne i na pewno do powtórzenia :) Składniki - 3 banany pokrojone w plasterki (ok. 460 g) - 75 g cukru * - 80 g masła - 50 ml mleka - 1 duże jajko - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - 230 g mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 1/2 łyżeczki soli Cukier i masło umieścić na dużej patelni z nieprzywierającym dnem. Po - dość zresztą często się ostatnio pojawiających - słodkościach z kremem przyszedł czas, gdy wszyscy największą ochotę mają na suche, ucierane ciasta, zwykłe babki i klasyczne muffinki. W misce lekko ubić jajko z mlekiem, dodać powoli banany, ekstrakt, zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i solą, następnie dodać do bananów, dokładnie wymieszać, nie miksować. Zwiększyć ogień i mieszać, aż zrobi się karmel (należy uważać, aby nie przypalić - karmel ma stać się złotobrązowy). Lekko ostudzić w formie, następnie przełożyć na kratkę kuchenną.