Składniki
400 g filetu z tilapii
pieprz cytrynowy
sól morska
oliwa
Purée:
500 g ziemniaków
300 g selera
2 łyżki masła
pieprz biały
sól morska
Sos jabłkowy:
175 ml soku jabłkowego jednodniowego *
1 twarde jabłko
1 łyżka soku z cytryny
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
pieprz cytrynowy
Salsa z ogórków:
300 g ogórkow kwaszonych
5 sztuk kolorowej papryki konserwowej
1 cebula
2 łyżki zalewy z papryki konserwowej
Przepis
Purée:
Selera i ziemniaki obieramy, kroimy w większą kostkę. Warzywa zalewamy wodą, delikatnie solimy i gotujemy do miękkości (ziemniaki i selera gotujemy osobno). Ugotowane warzywa przekładamy do miski, dodajemy masło, przyprawy i blendujemy na gładkie i jednolite purée.
Sos jabłkowy:
Jabłko obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Do garnka wlewamy sok jabłkowy. Dodajemy pokrojone jabłko i sok z cytryny. Gotujemy wszystko na wolnym ogniu około 2 minut. Następnie dodajemy po troszeczku mąkę ziemniaczaną, cały czas mieszając. Najlepiej użyć do tego trzepaczki. Sos nie może być zbyt gęsty. Jeśli sos zbyt zgęstnieje możemy dodać odrobinę soku jabłkowego.
Salsa z ogórków:
Ogórki kroimy w bardzo drobną kostkę i odciskamy w dłoniach z nadmiaru soku. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i pokrojoną w drobną kostkę paprykę konserwową. Całość delikatnie mieszamy, dodajemy 2-3 łyżki zalewy z papryki i doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem kolorowym.
Ryba:
Rybę z każdej strony delikatnie solimy i doprawiamy pieprzem cytrynowym. Patelnię rozgrzewamy, wlewamy oliwę i smażymy filety z każdej strony na złoty kolor.
Moje rady:
- do sosu najlepiej użyć naturalnego soku jednodniowego. Soki w kartonach są zbyt słodkie