- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
Ryba
400 g halibuta
cytryna
pieprz cytrynowy
Puree
Batat
Gruszka
Tymianek
Pieprz
Sól
Jogurt naturalny
Sałatka
Brokuł (ćwiartka)
Jabłko
Sok z 1 cytryny
Przepis
Bataty obieramy kroimy w niewielkie kostki, obieramy gruszkę, pozbawiamy ją gniazd nasiennych i też kroimy w kostkę. Bataty i gruszki układamy na wyłożonej papierze blasze, przyprawiamy i wstawiamy do piekarnika (180 st. C) na około 20-30 minut. Po wystygnięciu blendujemy, delikatnie solimy, dodajemy chili. Mieszamy z odrobiną jogurtu naturalnego.
Rybę oprószamy pieprzem cytrynowym i solą, robimy sakiewki z folii aluminiowej, w każdej układamy jeden kawałek przyprawionego halibuta, spodem do dołu. Na górze kładziemy po dwa plasterki cytryny, (ewentualnie możemy jeszcze skropić ryby łyżeczką soku z cytryny). Zamykamy sakiewki, układamy do naczynia żaroodpornego, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15-20 minut.
Gdy ryba jest w piekarniku, robimy sałatkę: kroimy drobno brokuł ( nie gotujemy go). Jabłko pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny (to zapobiegnie czernieniu jabłka, ale też nada sałatce lekko kwaskowatego smaku, a o to nam chodzi). Mieszamy jabłka z brokułami.
Wykładamy wszystko na talerze i siadamy do stołu.
To będzie pyszny lekki obiad:)