HALIBUT Z PUREE Z BATATA I GRUSZKI

JOKO
Obiad
13.11.2016 20:29
HALIBUT Z PUREE Z BATATA I GRUSZKI
  • Czas gotowania: 40 min
  • Czas przygotowania: 20 min

Składniki

Ryba

400 g halibuta

cytryna

pieprz cytrynowy

 

Puree

Batat

Gruszka

Tymianek

Pieprz

Sól

Jogurt naturalny

 

Sałatka

Brokuł (ćwiartka)

Jabłko

Sok z 1 cytryny

 

Przepis

Bataty obieramy kroimy w niewielkie kostki, obieramy gruszkę, pozbawiamy ją gniazd nasiennych i też kroimy w kostkę. Bataty i gruszki układamy na wyłożonej papierze blasze, przyprawiamy i wstawiamy do piekarnika (180 st. C) na około 20-30 minut. Po wystygnięciu blendujemy, delikatnie solimy, dodajemy chili. Mieszamy z odrobiną jogurtu naturalnego.

Rybę oprószamy pieprzem cytrynowym i solą, robimy sakiewki z folii aluminiowej, w każdej układamy jeden kawałek przyprawionego halibuta, spodem do dołu. Na górze kładziemy po dwa plasterki cytryny, (ewentualnie możemy jeszcze skropić ryby łyżeczką soku z cytryny). Zamykamy sakiewki, układamy do naczynia żaroodpornego, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15-20 minut.

Gdy ryba jest w piekarniku, robimy sałatkę: kroimy drobno brokuł ( nie gotujemy go). Jabłko pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny (to zapobiegnie czernieniu jabłka, ale też nada sałatce lekko kwaskowatego smaku, a o to nam chodzi). Mieszamy jabłka z brokułami.

Wykładamy wszystko na talerze i siadamy do stołu.

To będzie pyszny lekki obiad:)

Przepis pochodzi z bloga JOKOeat

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną