Składniki: - 5 jajek - 1 szklanka cukru - 1 szklanka oleju - 1 szklanka oranżady bądź wody mineralnej gazowanej - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 1/2 szklanki mąki - 3 łyżki kakao - 3 łyżki mąki Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jajecznej, na przemian mąka i olej z wodą. Do natłuszczonej tortownicy wlać na środek 2 łyżki białego ciasta,na białe ciasto ( również środek) wlać 2 łyżki ciemnego ciasta i tak na przemian,aż skończy się ciasto,pamiętając,że należy wlewać je na środek. Nie otwieramy piekarnika w trakcie,dopiero 5 minut przed końcem sprawdzamy patyczkiem - jeśli jest suche to dobrze,jeśli nie - dalej pieczemy i sprawdzamy ponownie za kolejne 5 minut. Ciasto podzielić na 2 równe części. Nie jest ich dużo, chciałam się pozbyć słoiczka,który stał w lodówce.