Sernikobrownie pomarańczowe

Ciasta
11.03.2017 11:09
Sernikobrownie pomarańczowe

Zazwyczaj piekę brownie z gorzkiej czekolady, ale w tym przypadku bardziej pasowała mi mleczna 🙂 Spód brownie: 200 g mlecznej czekolady 200 g masła 1 łyżka kakao 3 jajka 100 g cukru 120 g mąki pszennej Masa serowa: 500 g sera twarogowego do serników lub trzykrotnie zmielonego tłustego twarogu 150 g mleka skondensowanego słodzonego (z tubki) 2 jajka skórka otarta z pomarańczy sok z 1/2 pomarańczy 3 łyżki powideł śliwkowych Czekoladę rozpuścić z masłem i kakao na małym palniku. Na wierzch nakładać łyżeczką podgrzane powidła i patyczkiem rozprowadzać po całej powierzchni sernika (powidła będą się zapadać w serze). Jest to modyfikacja wcześniejszego przepisu na brownie z serem i truskawkami (przepis znajdziecie tutaj). Ser wymieszać na niskich obrotach z mlekiem skondensowanym i jajkami (dodawać stopniowo). Piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia – 15 minut, w temperaturze 170°C. Na koniec dodać mąkę i mieszać na niskich obrotach miksera do czasu połączenia składników. Dodać skórkę otartą z jednej pomarańczy oraz wyciśnięty sok i całość zamieszać. Jajka zmiksować z cukrem na jasną masę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.bullio.pl/sernikobrownie-pomaranczowe/