Składniki - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1 podwójna pierś z kurczaka - vegeta - pieprz - zioła prowansalskie - sól - 250 g świeżego szpinaku - 3 ząbki czosnku - gałka muszkatołowa - kmin rzymski (kumin) - 250 g serka mascarpone - 200 g makaronu tagliatelle Kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w 2 łyżkach oliwy, 2 szczyptach vegety, 2 szczyptach pieprzu, szczypcie soli oraz szczypcie ziół prowansalskich. W międzyczasie doprawiamy go szczyptą pieprzu, 1/2 łyżeczki soli, szczyptą ziół prowansalskich, bardzo małą ilością (na koniec noża) gałki muszkatołowej oraz kuminu. Na nieumytą patelnię wlewamy 1 łyżkę oliwy wrzucamy 1 ząbek czosnku pokrojony w kostkę i smażymy. Gdy szpinak jest już gotowy zmniejszamy ogień, wrzucamy kurczaka i czekamy aż się podgrzeje. Gdy całkiem się rozpuści dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz odcedzony makaron.