Zaczyn: 15 g drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka mąki pszennej 1/3 szklanki śmietany 18% Ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka czarnuszki 1 czubata łyżeczka masła 1/2 szklanki ciepłej wody Do posmarowania: 1 łyżeczka mąki pszennej + 1 łyżeczka mąki ryżowej + 2 łyżki wody Śmietanę lekko podgrzać. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce aż zaczyn zacznie pracować (na powierzchni pojawią się drobne bąbelki, a masa lekko się uniesie). Przygotować pastę z mąki pszennej, mąki ryżowej i wody i posmarować nią wierzch wyrośniętych bułek (najlepiej przy użyciu pędzelka). Odstawić na ok. 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do czasu podwojenia objętości. Zaczyn wymieszać z mąką, solą, rozpuszczonym masłem, ciepłą wodą i ziarnami czarnuszki. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką i krótko wyrobić.