Przepis
Składniki:
Na wafle:
300 g mąki pszennej
200 g cukru
1/4 litra mleka
3 żółtka
szczypta soli
Wszystkie składniki łączymy, dobrze mieszamy, aż składniki się połączą, a ciasto będzie jednolite.
Ciasto ma mieć konsystencję ciasta na naleśniki. Jeżeli ciasto jest za gęste dodajemy wody.
Odstawiamy ciasto na 10- 15 minut.
Rozgrzewamy waflownicę.
Przed wylaniem każdej porcji ciasta waflownicę lekko smarujemy tłuszczem za pomocą pędzelka.
Wafelki pieczemy na jasnozłoty kolor. Jeżeli chcemy wafelkom nadać kształt (miseczek, różków, rurek) trzeba to zrobić dopóki wafelki są ciepłe. Po wystygnięciu są twarde i chrupiące.
Odkładamy do ostygnięcia.
Dodatkowo:
bita śmietana
Rurki nadziać bitą śmietaną (najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego).