Składniki: 140 g serka śmietankowego 140 g plus 3 łyżki cukru pudru ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii 350 g mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 140 g masła, w temperaturze pokojowej 140 g brązowego cukru 1 jajko, rozbełtane 200 g marchewki, startej na najmniejszych oczkach sok z 1 pomarańczy 3 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni jeśli lubisz Przygotowanie: W małej miseczce wymieszaj ser, 3 łyżki cukru pudru i ekstrakt waniliowy i włóż do zamrażarki na 30 minut żeby jego konsystencja zgęstniała. English version Carrot cake cream cheese cookies (20 cookies) Ingredients: 140 g cream cheese 140 g icing sugar, plus 3 tbsp ½ tsp vanilla extract 350 g plain flour ½ tsp baking powder 1 tsp ground cinnamon 1 tsp gingerbread spice 140 g butter, softened 140 g brown sugar 1 egg, beaten 200 g carrot, finely grated juice 1 orange 3 tbsp finely chopped walnuts Preparation: In a small bowl mix the cream cheese, 3 tbsp icing sugar and the vanilla extract and place in the freezer to firm up for 30 minutes. Umieść blaszkę najlepiej w lodówce lub w chłodnym miejscu na 30 minut (ja w te chłodne dni wystawiłam po prostu na balkon ;)). Spłaszcz każdą kulkę, na środek wyłóż po łyżeczce serka, następnie ostrożnie zawiń brzegi ciasta na ser zlepiając je, tak by nadzienie nie wypłynęło w trakcie pieczenia. Recepturę na nie znalazłam w magazynie BBC Good Food, swoją drogą uwielbiam tą gazetę, gdyż zawsze jak ją przeglądam mam ochotę zrobić absolutnie wszystkie przepisy 😉 Ciasteczka te nie są za słodkie, jednak lukier robi swoje. To nie pierwsze moje eksperymenty z ciasteczkami z udziałem warzywnym, polecam też gorąco moje ciasteczka dyniowe z nadzieniem toffi, zawsze i wszędzie są po prostu hitem, zapraszam! Aż nie mogę się nadziwić, że do tej pory nie mam na nie przepisu na blogu! Bardzo marchewkowe ciasteczka, z przyprawą korzenną, nadziane słodkim serkiem śmietankowym a na koniec wymoczone w lukrze pomarańczowym i posypane prażonymi orzechami – bajka! Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, podziel ciasto na około 20 kulek i ułóż je na przygotowanej blaszce. W małej miseczce wymieszaj cukier puder z sokiem z pomarańczy do otrzymania konsystencji lukru. Flatten each one to a thin circle, add 1 tsp of the cream cheese mixture to the centre of each one, then carefully wrap the dough up and around the filling to seal it in, pinching the top and rolling back into a rough ball to stop any of the filling leaking out. W misie miksera ubij do białości masło z cukrem, następnie wmieszaj jajko i marchewkę.