Seromakowiec bez spodu

Anna
Boże Narodzenie
09.03.2017 12:23
Seromakowiec bez spodu

Przepis na seromakowiec bez spodu:(duża forma 34 cm x 25,5 cm x 7 cm) Masa makowa: - 400 g suchego mielonego maku - 1 3/4 szklanki ciepłego mleka - 2 jajka - 1 szklanka cukru pudru - 1 łyżka cukru waniliowego - 2 łyżki bułki tartej - kilka kropel aromatu migdałowego - 100 - 150 g bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, płatki migdałowe) - 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej Masa serowa: - 1 kg sera białego twarogowego - 5 jajek - 1 szklanka cukru pudru - 100 g masła - 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej - 2 łyżki cukru waniliowego - kilka kropel aromatu pomarańczowego Lukier do ciasta: - 10 łyżek cukru pudru - 2 łyżki soku z cytryny - 2 łyżki gorącej wody Jak zrobić seromakowiec bez spodu? Seromakowiec bez spodu uwielbiają wszyscy w moim domu i dlatego z wielką przyjemnością przygotowuję ten sernik z makiem na deser. Ilość składników jest na dużą formę, jeśli takiej nie macie piec w dwóch mniejszych lub ciasto zrobić z 1/2 ilości składników. Ważne jest, aby był prawdziwy gęsty twaróg, a nie rzadki wiaderkowy, gdyż w tym przypadku ser po upieczeniu powinien być raczej ciężki, z rzadkiego nie otrzymamy raczej takiej konsystencji. - Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mak, aromat, bakalie (orzechy drobno pokroić, rodzynki moczyć przez około 10 minut w ciepłej wodzie) i bułkę tartą. Masa serowa: - Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając stopniowo po jednym żółtku, a pod koniec nie przerywając ucierania, stopniowo dodawać ser. - Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką wykładać na spód masę makową i serową (łyżka maku, łyżka sera i tak, aż cała powierzchnia się pokryje). Seromakowiec bez spodu bardzo dobrze smakuje polany lukrem, ale jeśli ktoś nie przepada za lukrem, może polać czekoladą lub tylko posypać cukrem pudrem. Jeśli mamy cały mak, należy go najpierw sparzyć, a następnie 2 razy zmielić w maszynce z małymi oczkami.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kuchcikgotuje.pl/2017/01/seromakowiec-bez-spodu.html