Pieczona ciecierzyca Składniki: 2 szklanki suchej ciecierzycy oliwa z oliwek EV 1,5 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki gruba sól morska Wykonanie: Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. Z odrobiną przypraw, podana na ciepło lub na zimno, będzie pyszną i bardzo zdrową przekąską lub przegryzką 😍. Wrzucamy do niej gorącą ciecierzycę, dokładnie mieszamy, tak aby wszystkie ziarenka były pokryte przyprawami i z powrotem przekładamy na blaszkę z papierem. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, 2 blaszki wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy na nie ciecierzycę i pieczemy przez 15 minut. Pamiętajcie tylko, żeby cieciorka była dokładnie osuszona, a potem podpieczona bez przypraw, to sprawi, że po upieczeniu będzie pysznie chrupiąca. Do upieczenia ciecierzycy możemy również wykorzystać gotowe ugotowanie ziarna z puszki lub ze słoika.