Składniki: 700 g grzybów, najlepiej mieszanki leśnych i pieczarek, pokrojonych na ćwiartki 2 łyżki masła 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 łyżki mąki 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina 3 szklanki bulionu drobiowego 2 łyżki świeżych liści tymianku (lub 1 suszonego) sól i pieprz do smaku 1/2 szklanki śmietanki 36% 160 g sera Brie, z usuniętą skórką (jeśli Ci bardzo przeszkadza) i pokrojony na kawałki Przygotowanie: Umieść średni garnek na średnim ogniu, dodaj masło i cebulę i podsmaż do zeszklenia. English version Mushroom and brie soup (4-6 servings) Ingredients: 700 g wild and button mushrooms, cut into quarters 2 tbsp butter 1 large onion, diced 3 cloves garlic, finely chopped 2 tbsp flour 1/2 cup dry red wine 3 cups chicken stock 2 tbsp fresh thyme leaves (or 1 dried) salt and pepper to taste 1/2 cup heavy cream 160 g Brie cheese, rind removed, cut in chunks Preparation: Place medium pot over medium heat, add butter and onion and cook until translucent. Jakiś czas temu udało mi się dostać w świetnej promocji mrożone leśne grzyby i spożytkowałam je w postaci pysznej zupy z serem brie, dzięki któremu zupa stała się niesamowicie aksamitna i kremowa. Stir in the flour and cook, stirring, for a minute, add the wine and cook for a minute or two. Add the stock and the fresh thyme, and bring up to a simmer. Po tym czasie dodaj śmietankę i brie, wymieszaj i gotuj przez 5 minut do momentu rozpuszczenia się sera. Wmieszaj mąkę i smaż mieszając przez minutę, po czym wlej wino i gotuj przez minutę lub dwie. Ostatnio serów u mnie dużo na blogu, co tylko potwierdza fakt, że są bardzo wszechstronne w wykorzystaniu. Następnie zmniejsz ogień, dopraw zupę solą i pieprzem, przykryj garnek i gotuj przez 15 minut.