English version Easy seafood pasta (4 servings) Ingredients: 1 tbsp vegetable oil 1 onion, chopped 1 garlic clove, chopped 1 tsp paprika 2 thyme sprigs 250 g mushrooms, sliced 1 bell pepper, thinly sliced 1/2 cup of white wine 400g can of chopped tomatoes 3 cups of chicken stock 300g long pasta (eg. spaghetti), roughly broken 250g pack frozen seafood mix, defrosted handful of parsley or basil, chopped sugar, salt and pepper to taste Preparation: Heat the oil in large pan over medium heat, add onion and cook for 5 min or until translucent. Składniki: 1 łyżka oleju roślinnego 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki 2 gałązki tymianku 250 g pieczarek pokrojonych w plastry 1 papryka, pokrojona w plasterki 1/2 szklanki białego wina 400 g puszka krojonych pomidorów 3 szklanki bulionu drobiowego 300g długiego makaronu (np. spaghetti), połamanego 250g opakowanie mrożonych owoców morza, rozmrożonych garść posiekanej natki pietruszki lub bazylia cukier, sól i pieprz do smaku Przygotowanie: W dużej i głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż cebulę i smaż przez 5 minut lub do zeszklenia. W moim domu niestety owoce morza lubię tylko ja, stąd tak niewiele przepisów na moim blogu z nimi w roli głównej. Wmieszaj owoce morza, gotuj przez 3 minuty lub aż przestaną być surowe a makaron będzie ugotowany i dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dziś proponuję szybki, pyszny i bardzo przyjemny makaron z owocami morza, pieczarkami i papryką w sosie na bazie pomidorów. Stir in the seafood, cook for 3 minutes more until it’s all heated through and the pasta is cooked, then season with salt, pepper and sugar to taste. Zmniejsz ogień, dodaj połamane spaghetti i gotuj przez około 7 minut, mieszając od czasu do czasu.