Ciasto pomarańczowe - bez glutenu, bez tłuszczu

Wiktoria Eulalia
Fit
13.01.2017 17:36
Ciasto pomarańczowe - bez glutenu, bez tłuszczu

Składniki: - 2 pomarańcze - 100 g ryżu basmati - 100 g mąki jaglanej - opakowanie kisielu cytrynowego (40 g) lub po prostu skrobi ziemniaczanej - 1/2 szklanki cukru trzcinowego, można więcej - cukier z prawdziwą wanilią - 3 jajka - łyża soku z cytryny - łyżka miodu - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Przygotowanie: Jajka ucieraj mikserem z cukrem na puszystą masę, dodając stopniowo ryż z ,,pomarańczowym musem, mąkę, skrobię, sodę i sok z cytryny. Drugą pomarańczę również umyj, pokrój na kawałki i zblenduj w całości, razem ze skórką, następnie wymieszaj z ryżem. W poszukiwaniu inspiracji natknęłam się na kilka ciekawych wypieków, jednak żaden w pełni mnie nie przekonał, a ja wciąż miałam obawy przed zrobieniem tegoż ciasta. 💖 ✩✩✩ ✩✩✩ Jedną pomarańczę umyj, osusz, przekrój na plastry polewając łyżką miodu, zostaw na później. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Jak widać - zupełnie niepotrzebnie, gdyż wyszło mi z tego coś całkiem ładnego i na dodatek pysznego. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę jaglaną z kisielem/skrobią ziemniaczaną, cukrem waniliowym i sodą oczyszczoną.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniaellie.blogspot.com/2017/01/ciasto-pomaranczowe-bez-glutenu-bez.html