Czekoladowy sernik

Krzysztof
Przepisy
17.02.2014 21:36
Czekoladowy sernik

Przepis

Składniki

Masa serowa

1 kg zmielonego sera

1 szklanka cukru pudru

4 jajka

120 ml śmietany słodkiej, 30%

300g czekolady gorzkiej lub 200g gorzkiej i 100g mlecznej

3 łyżki kakao

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Spód

300g herbatników kakaowych

130g masła

Przygotowanie

1. Spód. Herbatniki dokładnie kruszymy (możemy wrzucić je do torebki i rozwałkować) i łączymy z rozpuszczonym masłem. Wcześniej spód tortownicy wykładamy pergaminem. Herbatniki przekładamy do tortownicy (średnica 25 cm) i równo rozprowadzamy tak, aby spód zachodził na boki, ok. 3 cm, wyrównujemy i lekko ugniatamy. Schładzamy spód w lodówce.

2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy, aby lekko przestygła.

3. Ser miksujemy z przesianym cukrem pudrem i kakao, śmietanką, wanilią. Do masy wkręcamy pojedynczo jajka, a na końcu dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Wszystko miksujemy tylko do połączenia składników. Na końcu możemy dokładnie zamieszać silikonową szpatułką, aby mieć pewność, że masa jest połączona.

4. Masę przelewamy do tortownicy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, do 180ºC, pieczemy 10 minut i zmniejszamy temperaturę do 120ºC, pieczemy jeszcze ok. 40 minut. Wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki, gdy sernik lekko przestygnie wyjmujemy go i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie schładzamy go kilka godzin w lodówce. Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany, oprószony kakao. Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną