Przepis
Składniki
Masa serowa
1 kg zmielonego sera
1 szklanka cukru pudru
4 jajka
120 ml śmietany słodkiej, 30%
300g czekolady gorzkiej lub 200g gorzkiej i 100g mlecznej
3 łyżki kakao
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Spód
300g herbatników kakaowych
130g masła
Przygotowanie
1. Spód. Herbatniki dokładnie kruszymy (możemy wrzucić je do torebki i rozwałkować) i łączymy z rozpuszczonym masłem. Wcześniej spód tortownicy wykładamy pergaminem. Herbatniki przekładamy do tortownicy (średnica 25 cm) i równo rozprowadzamy tak, aby spód zachodził na boki, ok. 3 cm, wyrównujemy i lekko ugniatamy. Schładzamy spód w lodówce.
2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy, aby lekko przestygła.
3. Ser miksujemy z przesianym cukrem pudrem i kakao, śmietanką, wanilią. Do masy wkręcamy pojedynczo jajka, a na końcu dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Wszystko miksujemy tylko do połączenia składników. Na końcu możemy dokładnie zamieszać silikonową szpatułką, aby mieć pewność, że masa jest połączona.
4. Masę przelewamy do tortownicy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, do 180ºC, pieczemy 10 minut i zmniejszamy temperaturę do 120ºC, pieczemy jeszcze ok. 40 minut. Wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki, gdy sernik lekko przestygnie wyjmujemy go i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie schładzamy go kilka godzin w lodówce. Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany, oprószony kakao. Smacznego!