Składniki
300 g czerwonej soczewicy
1,5 litra bulionu warzywnego
1 średni ziemniak
1 cebula
2 marchewki
1 pomidor
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki curry
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki masła klarowanego
sól
Przepis
Ziemniaka, marchew, cebulę i czosnek obieramy. Warzywa kroimy w większą kostkę, czosnek siekamy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę i podsmażamy do momentu, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy pozostałe warzywa, czosnek i mieszając chwilę przesmażamy. Dodajemy soczewicę, pokrojony pomidor i około litr bulionu. Kiedy warzywa są prawie miękkie dodajemy wszystkie przyprawy, koncentrat pomidorowy i gotujemy wszystko jeszcze około 10 minut. Zupę blendujemy na jednolity, gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsta, dolewamy trochę pozostałego bulionu. Pamiętajmy jednak, że zupa powinna być dość gęsta. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki. Podajemy z grzankami lub chlebkiem naan.