Bezglutenowa owsiana tarta z porzeczkami

Amelia
Desery
06.03.2017 20:23
Bezglutenowa owsiana tarta z porzeczkami
  • Czas gotowania: 50 min
  • Czas przygotowania: 90 min

Składniki

250g mąki owsianej,

3 łyżki brązowego cukru,

150g zimnego masła (alternatywnie olej kokosowy),

dżem porzeczkowy* (o niskiej zawartości cukru),

wiórki kokosowe (wg. uznania)

*dżem porzeczkowy możemy zastąpić innym smakiem, bądź owocami sezonowymi

Przepis

Zagnieść ciasto z masła, cukru i mąki.

Po ulepieniu kulki, wkładamy do lodówki na pół godziny.

Formę na tartę (tortownicą, lub klasyczną blachę) posmarować tłuszczem, by ciasto nie przywarło.

Po wyjęciu ciasta z lodówki – 2/3 ciasta wykładamy na spód oraz boki formy.

Na ciasto nakładamy dżem. Na dżem posypujemy garść wiórków kokosowych – ten krok możecie spokojnie pominąć.

Na wierzch posypujemy pokruszoną resztę ciasta.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 40-50 minut.

Jeść, gdy dobrze wystygnie.

Smacznego!