Bezglutenowa tarta porowa na spodzie z mąki gryczanej

Karolina
Obiad
27.01.2016 22:05
Bezglutenowa tarta porowa na spodzie z mąki gryczanej
  • Czas gotowania: 55 min
  • Czas przygotowania: 20 min

Składniki

Składniki na spód:

1/2 szkl. mąki gryczanej

1/2 szkl. mąki ryżowej

1/4 szkl. skrobi kukurydzianej

1/4 łyżeczki soli

6 łyżek lodowatej wody

6 łyżek masła = 85 g

Składniki na wypełnienie:

1 por

2 małe cebule

3 jaja „zerówki”

1/2 szkl. kwaśnej śmietany

sól i pieprz do smaku

szczypta gałki muszkatołowej

2 ząbki czosnku

1/2 szkl. parmezanu (pominęłam)

4 plastry szynki (pominęłam)

1/2 pęczka szczypiorku

Przepis

Spód do tarty: Mąki i sól mieszamy w misce. Schłodzone masło kroimy w kostkę i niezbyt dokładnie rozcieramy palcami z mąką, aż postanie kruszonka. Stopniowo, po łyżce dodajemy lodowatą wodę i mieszamy. Zawartość miski wysypujemy na blat lub stolnicę i zagarniamy ciasto formując stożek (będzie się kruszyć). Następnie dzielimy je na cztery części i każdą z nich rozcieramy chwilę za pomocą nadgarstka. Ciasto łączymy w kulę, rozpłaszczamy na dysk, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny (najlepiej na noc). Formę na tartę smarujemy dokładnie masłem (boki i dno). Po wyciągnięciu ciasta z lodówki czekamy 15 min., kładziemy ciasto na kawałku papieru do pieczenia i wałkujemy na cienki placek o średnicy kilka centymetrów większej niż średnica formy. Przenosimy je na formę, odklejając od papieru. Dociskamy ciasto do boków formy, tak aby nie było przerw. Spód nakłuwamy widelcem i posypujemy ziarnami fasoli lub grochem ceramicznym. Pieczemy 15 min. w temp. 190 ºC, aż stanie się lekko brązowe.

Wypełnienie: Z pora odcinamy tylko białe części (zieloną łodygę zamrażamy, można ją wykorzystać na rosół). Cebulę obieramy. Wszystko blanszujemy w osolonej wodzie przez 3-4 min. Następnie hartujemy w lodowatej wodzie. Pora kroimy w plastry, a cebulę na pół i wyciągamy pojedyncze „łódeczki”. Na spodzie z upieczonego ciasta układamy plasterki pora oraz cebulę. Jajka mieszamy ze śmietaną, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i parmezanem. Gotowy sos wylewamy na spód z cebulą i porem. Na wierzch układamy czosnek pokrojony w plasterki i pieczemy w temp. 160 stopni przez 30-40 min, aż sos się zetnie. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.