- Czas gotowania: 55 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
Składniki na spód:
1/2 szkl. mąki gryczanej
1/2 szkl. mąki ryżowej
1/4 szkl. skrobi kukurydzianej
1/4 łyżeczki soli
6 łyżek lodowatej wody
6 łyżek masła = 85 g
Składniki na wypełnienie:
1 por
2 małe cebule
3 jaja „zerówki”
1/2 szkl. kwaśnej śmietany
sól i pieprz do smaku
szczypta gałki muszkatołowej
2 ząbki czosnku
1/2 szkl. parmezanu (pominęłam)
4 plastry szynki (pominęłam)
1/2 pęczka szczypiorku
Przepis
Spód do tarty: Mąki i sól mieszamy w misce. Schłodzone masło kroimy w kostkę i niezbyt dokładnie rozcieramy palcami z mąką, aż postanie kruszonka. Stopniowo, po łyżce dodajemy lodowatą wodę i mieszamy. Zawartość miski wysypujemy na blat lub stolnicę i zagarniamy ciasto formując stożek (będzie się kruszyć). Następnie dzielimy je na cztery części i każdą z nich rozcieramy chwilę za pomocą nadgarstka. Ciasto łączymy w kulę, rozpłaszczamy na dysk, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny (najlepiej na noc). Formę na tartę smarujemy dokładnie masłem (boki i dno). Po wyciągnięciu ciasta z lodówki czekamy 15 min., kładziemy ciasto na kawałku papieru do pieczenia i wałkujemy na cienki placek o średnicy kilka centymetrów większej niż średnica formy. Przenosimy je na formę, odklejając od papieru. Dociskamy ciasto do boków formy, tak aby nie było przerw. Spód nakłuwamy widelcem i posypujemy ziarnami fasoli lub grochem ceramicznym. Pieczemy 15 min. w temp. 190 ºC, aż stanie się lekko brązowe.
Wypełnienie: Z pora odcinamy tylko białe części (zieloną łodygę zamrażamy, można ją wykorzystać na rosół). Cebulę obieramy. Wszystko blanszujemy w osolonej wodzie przez 3-4 min. Następnie hartujemy w lodowatej wodzie. Pora kroimy w plastry, a cebulę na pół i wyciągamy pojedyncze „łódeczki”. Na spodzie z upieczonego ciasta układamy plasterki pora oraz cebulę. Jajka mieszamy ze śmietaną, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i parmezanem. Gotowy sos wylewamy na spód z cebulą i porem. Na wierzch układamy czosnek pokrojony w plasterki i pieczemy w temp. 160 stopni przez 30-40 min, aż sos się zetnie. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.