Bezglutenowy biszkopt gryczany z owocami

Aleksandra
Ciasta
29.06.2016 13:52
Bezglutenowy biszkopt gryczany z owocami
  • Czas gotowania: 25 min
  • Czas przygotowania: 20 min

Składniki

4 duże jajka

7 łyżek mąki gryczanej (pełnoziarnistej)

3-4 łyżki słodzidła (jeśli erytrol, to może być potrzebne trochę więcej – trzeba spróbować😉 )

1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

Duuuuuużo dowolnych owoców (mrożonych lub świeżych) – u mnie agrest, jagody, czereśnie

Przepis

Zaczynamy od rozgrzania piekarnika – 170°C grzanie góra-dół.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Gdy piana jest już ubita dodajemy po łyżce słodzidła i po jednym żółtku – ciągle miksując na niskich obrotach.

Przesiewamy mąkę gryczaną i sodę oczyszczoną. Do masy jajecznej powoli dodajemy mąkę, jednocześnie mieszając masę (delikatnie!) łyżką bądź szpatułką. NIE MIKSUJEMY!

Przelewamy masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wysypujemy owoce i wciskamy je w ciasto. Jak dla mnie im więcej owoców tym lepiej😉

Wstawiamy ciacho do pieczenia. Pieczemy około 25 minut – do ładnie zarumienionego wierzchu ciasta – nie otwierając piekarnika. Potem wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciacho W ZAMKNIĘTYM, WYŁĄCZONYM piekarniku kolejne pół godziny. A potem już można wyjmować. I zajadać:) Można na wierzchu posypać cukrem-pudrem z dowolnego słodzidła, ale dla mnie to już zbędne😀

Smacznego!