- Czas gotowania: 25 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
4 duże jajka
7 łyżek mąki gryczanej (pełnoziarnistej)
3-4 łyżki słodzidła (jeśli erytrol, to może być potrzebne trochę więcej – trzeba spróbować😉 )
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
Duuuuuużo dowolnych owoców (mrożonych lub świeżych) – u mnie agrest, jagody, czereśnie
Przepis
Zaczynamy od rozgrzania piekarnika – 170°C grzanie góra-dół.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Gdy piana jest już ubita dodajemy po łyżce słodzidła i po jednym żółtku – ciągle miksując na niskich obrotach.
Przesiewamy mąkę gryczaną i sodę oczyszczoną. Do masy jajecznej powoli dodajemy mąkę, jednocześnie mieszając masę (delikatnie!) łyżką bądź szpatułką. NIE MIKSUJEMY!
Przelewamy masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wysypujemy owoce i wciskamy je w ciasto. Jak dla mnie im więcej owoców tym lepiej😉
Wstawiamy ciacho do pieczenia. Pieczemy około 25 minut – do ładnie zarumienionego wierzchu ciasta – nie otwierając piekarnika. Potem wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciacho W ZAMKNIĘTYM, WYŁĄCZONYM piekarniku kolejne pół godziny. A potem już można wyjmować. I zajadać:) Można na wierzchu posypać cukrem-pudrem z dowolnego słodzidła, ale dla mnie to już zbędne😀
Smacznego!