- Czas gotowania: 10 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
opakowanie rukoli (może być surowy szpinak, bądź inna sałata),
3 gotowane buraki (średniej wielkości),
2 pomarańcze,
ser kozi (użyłam w plastrach) – możecie użyć np. fety,
ocet jabłkowy,
musztarda (użyłam sarepskiej),
oliwa z oliwek,
prażone ziarna słonecznika.
Przepis
Umytą sałatę łączymy z burakami pokrojonymi na cienkie plastry (ja zrobiłam to szybko za zwykłej tarce).
Filetujemy pomarańczę, kroimy ser (ja pokroiłam w trójkąty). Dodajemy do reszty.
Robimy sos mieszając: 2 łyżeczki musztardy, 1 łyżeczkę octu jabłkowego i 3 łyżeczki oliwy z oliwek.
Taki sos najłatwiej zrobić w słoiczku – składniki ładnie się nam połączą.
Prażymy (ale nie spalamy) ziarna słonecznika i mieszamy ze wszystkimi składnikami i sosem,
Smacznego!