Przepis
Składniki:
Ciasto :
100 g masła
2 szklanki mąki
7 jajek
szczypta soli
1 szklanka wody
Wodę zagotuj z masłem i solą. Wsyp mąkę i mieszaj do połączenia składników. Zdejmij ognia,przestudź.
Do ciasta miksując dodawaj po jednym jajku .
Przygotuj dwie blaszki i wyłóż je papierem do pieczenia. Ciasto podziel na dwie części i przełóż do form.
Piekarnik nagrzej do 220 stopni. Ciasto piecz osobno przez ok 10 do 15 minut.
Krem:
1 l mleka
2 jajka
2 opakowania cukru waniliowego
40 dag masła
1/4 szklanki cukru pudru
1 1/2 szklanki mąki
cukier puder do posypania
Jajka utrzyj z cukrami,dodaj przesianą mąkę i wymieszaj.
Mleko zagotuj,wlej do ubitych jajek i dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw do ostudzenia.
Masło utrzyj i porcjami dodawaj krem. Wstaw na ok 30 minut do lodówki.
Krem wyłóż na jeden blat ciasta i przykryj drugim blatem. Posyp cukrem pudrem.