Karpatka tradycyjna

Krzysztof
Ciasta
14.02.2015 7:05
Karpatka tradycyjna

Przepis

Składniki:

Ciasto :

100 g masła

2 szklanki mąki

7 jajek

szczypta soli

1 szklanka wody

Wodę zagotuj z masłem i solą. Wsyp mąkę i mieszaj do połączenia składników. Zdejmij ognia,przestudź.

Do ciasta miksując dodawaj po jednym jajku .

Przygotuj dwie blaszki i wyłóż je papierem do pieczenia. Ciasto podziel na dwie części i przełóż do form.

Piekarnik nagrzej do 220 stopni. Ciasto piecz osobno przez ok 10 do 15 minut.

Krem:

1 l mleka

2 jajka

2 opakowania cukru waniliowego

40 dag masła

1/4 szklanki cukru pudru

1 1/2 szklanki mąki

cukier puder do posypania

Jajka utrzyj z cukrami,dodaj przesianą mąkę i wymieszaj.

Mleko zagotuj,wlej do ubitych jajek i dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw do ostudzenia.

Masło utrzyj i porcjami dodawaj krem. Wstaw na ok 30 minut do lodówki.

Krem wyłóż na jeden blat ciasta i przykryj drugim blatem. Posyp cukrem pudrem.