Składniki
Składniki ciasto:
125 g masła
szklanka wody
szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
Masa karpatkowa:
1 l mleka
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
4 łyżeczki mąki pszennej
4 łyżeczki domowego cukru waniliowego
4 żółtka
200 g masła
Ponadto:
cukier puder do oprószenia
Przepis
Wykonanie: Masło zagotować razem z wodą. Następnie dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i mieszać do czasu, aż ciasto będzie odchodziło od garnuszka. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Gdy ciasto będzie zimne zmiksować je z jajkami. Masę podzielić na dwie części. Następnie pierwszą z nich wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i oprószoną mąką. Blaty piec w 200 stopniach przez 30 minut. Jeżeli mamy dwie jednakowe blaszki to możemy za jednym zamachem upiec dwa blaty, natomiast jeżeli ich nie mamy pieczemy jeden po drugim. Studzimy.
Wykonanie: Z mleka odlać 100 ml a resztę zagotować. W pozostawionym mleku dokładnie rozmieszać mąki, żółtka, oraz cukier, mieszanka ma być gładka. Gdy mleko zacznie się gotować wlać do niego przygotowaną mieszankę. Całość dokładnie mieszamy do czasu, aż masa będzie gładka i gęsta. Gotowy budyń pozostawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu ucieramy go z miękkim masłem i przekładamy blaty. Wierzch ciasta oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego ;)