Zupa gulaszowa

Zupy
05.03.2017 21:08
Zupa gulaszowa

Składniki: - 300 g mięsa z piersi kurczaka - 2 duże cebule - 2 papryki (najlepiej mieszanych kolorów) - 500 g pomidorów z puszki lub świeżych - 1 łyżeczka ostrej pasty z papryki (lub suszona ostra papryka do smaku) - 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego - 1 szklanka wody - 1 łyżeczka soli - szczypta pieprzu - 1 łyżeczka ziół prowansalskich - 3 łyżeczki suszonej, słodkiej papryki - 3 ząbki czosnku - 1 łyżka śmietany 18% - olej do smażenia Cebulę, paprykę i mięso z piersi kurczaka pokroić w drobną kostkę. Oryginalnie do zupy dodaje się mięso wołowe, ale ze względu na to że nie jadam, użyłam delikatniejszego mięsa z piersi kurczaka. Po tym czasie dodać pomidory, łyżkę koncentratu pomidorowego, zioła prowansalskie oraz pastę paprykową (lub suszoną, ostrą paprykę). Do jej przygotowania użyłam ostrej pasty paprykowej, którą przywiozłam znad Balatonu, ale można pominąć i doprawić ostrą, suszoną papryką. Wszystko smażyć przez ok. 5 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Dodać wodę i pokrojoną paprykę i gotować pod przykryciem ok. 40 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.bullio.pl/zupa-gulaszowa/