Składniki: 1/2 szklanki zielonej soczewicy 1 szklanka wody + 1/2 łyżeczki soli 1 średniej wielkości cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonego oregano garść świeżych liści bazylii 1/2 łyżeczki soli szcypta pieprzu 1 puszka (400 g) pomidorów 2 duże pomidory 2 łyżeczki kaparów olej do smażenia makaron liście bazylii do posypania Soczewicę zalać wodą i gotować pod przykryciem do miękkości. Całość smażyć na patelni jeszcze przez kilka minut aż sos zgęstnieje. Całość smażyć przez kilka minut na patelni co jakiś czas mieszając. Cebulę zeszklić na rozgrzanym na patelni oleju. Mocno pomidorowy sos z dodatkiem świeżych pomidorów i dużą ilością bazylii. Dodać pomidory (z puszki i posiekane świeże) i wymieszać. Na koniec dodać posiekaną bazylię i kapary.