Ciasto cytrynowe

Basia

Ciasta

03.03.2017 9:50

Ciasto cytrynowe

Składniki (25x34): biszkopt - 6 jaj - 1 szklanka kartoflanki - 1 duża łyżka mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3/4 szklanki cukru - 3 cytrynowe kisiele - 2 cytryny - 10 łyżek cukru - 0,5 l śmietany kremówki ( u mnie 36%) - 3 łyżki cukru pudru - 3 łyżeczki żelatyny - 25 dag mascarpone - 3 łyżki cukru pudru - 1/2 cytryny - biszkopty (ok. 30 sztuk) - 1/2 tabliczki czekolady deserowej - łyżka masła Cytrynę zaparzamy wrzątkiem. Przełożenie ciasta: biszkopt, masa cytrynowa, śmietana, biszkopt, masa mascarpone, biszkopty+polewa Ilość porcji: ok. 20 Czas przygotowania: ok. 3 h Wyciskamy z nich sok 3 szklanki wody wlewamy do garnka i zagotowujemy razem ze skórką, sokiem i cukrem. Mascarpone przy pomocy miksera łączymy z cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Czekoladę z masłem rozpuszczamy na wolnym ogniu.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://pobitegarybarbary.blogspot.com/2017/03/ciasto-cytrynowe.html