,,SAŁATKA ZE SZPINAKIEM, CHRUPIĄCYM BOCZKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI”

Agnieszka
Sałatki
02.03.2017 18:21
,,SAŁATKA ZE SZPINAKIEM, CHRUPIĄCYM BOCZKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI”

Składniki

Składniki:

  • 1 mała główka sałaty lodowej
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 100 g boczku w plastrach
  • 150 g świeżych liści szpinaku
  • 100 g suszonych pomidorów z pestkami dyni w oleju z ziołami Ole
  • 2 łyżki czarnych oliwek krojonych Ole
  • kulka sera mozzarella
  • 1 placek tortilli
  • 4 łyżki nasion słonecznika
  • 1 łyżkę pestek dyni Helio
  • łyżeczka Oliwy z Oliwek Stovit
  • sól, pieprz

Przepis

Wykonanie: Boczek kroimy w paseczki, wrzucamy na rozgrzaną patelnie i smażymy kilka minut, aż będzie chrupiący, następnie zdejmujemy go z patelni i przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy na patelni, na której smażyliśmy boczek, wrzucamy kurczaka i smażymy aż nabierze złotawego koloru. Ser mozzarella kroimy w paski. Ziarna słonecznika podprażamy na suchej patelni bez tłuszczu do zrumienienia. Do miski przekładamy pokrojoną sałatę, umyte liście szpinaku i pokrojone w paski pomidory suszone, oraz resztę składników. Całość delikatnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem. Płat tortilli wkładamy do formy i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 200 C, do momentu jak nabiorą złocistego koloru. Do gotowej miseczki przekładamy naszą sałatkę polewamy oliwą z suszonych pomidorów i posypujemy prażonym słonecznikiem. Smacznego!