Składniki
Składniki:
- 1 mała główka sałaty lodowej
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 100 g boczku w plastrach
- 150 g świeżych liści szpinaku
- 100 g suszonych pomidorów z pestkami dyni w oleju z ziołami Ole
- 2 łyżki czarnych oliwek krojonych Ole
- kulka sera mozzarella
- 1 placek tortilli
- 4 łyżki nasion słonecznika
- 1 łyżkę pestek dyni Helio
- łyżeczka Oliwy z Oliwek Stovit
- sól, pieprz
Przepis
Wykonanie: Boczek kroimy w paseczki, wrzucamy na rozgrzaną patelnie i smażymy kilka minut, aż będzie chrupiący, następnie zdejmujemy go z patelni i przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy na patelni, na której smażyliśmy boczek, wrzucamy kurczaka i smażymy aż nabierze złotawego koloru. Ser mozzarella kroimy w paski. Ziarna słonecznika podprażamy na suchej patelni bez tłuszczu do zrumienienia. Do miski przekładamy pokrojoną sałatę, umyte liście szpinaku i pokrojone w paski pomidory suszone, oraz resztę składników. Całość delikatnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem. Płat tortilli wkładamy do formy i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 200 C, do momentu jak nabiorą złocistego koloru. Do gotowej miseczki przekładamy naszą sałatkę polewamy oliwą z suszonych pomidorów i posypujemy prażonym słonecznikiem. Smacznego!